Diş Çürüğü

0
791

Madde kaybı ile oluşan çukurlaşmaya ”çürük” adı verilir. Diş çürüğü; ağız ortamında oluşan asidin yeterli miktarda temizlik yapılarak atılmaması sonucu dişin minesinde tahribata yol açmasıyla oluşur. Bu durum limon tarafından mermer mutfak tezgahının tahrip  edilmesi, yumuşatılıp, pürüzlendirilmesine benzetilebilir.

Diş çürüğü dişin yüzeyinde başlar müdahale edilmediği taktirde zamanla ilerleyerek dentin tabakasına ulaşır. Çürük dentin tabakasında daha çabuk yayılır çünkü dentin tabakası mineden daha fazla organik madde içerir. Çürüğün ilerleme hızı dişten dişe değişiklik gösterdiği gibi kişiden kişiyede değişir.

Diş Çürüğünü Engellemek İçin

  • Her gün diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak ağzınızdaki bakteri plağı ve bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Gün içinde daha az miktarda şekerli ya da nişastalı yiyecek tüketmek ağız içindeki dişlere zarar veren asitlerin miktarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Dişleri güçlendiren florürlü diş macunlarının kullanımı, diş hekiminizin uygulayacağı florür tedavileri ve diş hekiminizin almanızı önerdiği florür takviyeleri çürükleri önlemeye yardımcı olur.
  • Bakteri önleyici ağız bakım suyu kullanımı çürüklere neden olan bakterileri azaltmaya yardımcı olur.

Diş çürükleri, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kronik bir davranış ve beslenme hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Diş çürüğü önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen dünyada bu deneyimi yaşamamış insan sayısı çok az bulunmaktadır.

Tedavi için lütfen bir diş hekimine başvurunuz..